Patent Başvurusu Nasıl Hazırlanır, Nelere Dikkat Etmek Gerekir?
Patent başvurusunun mutlaka konusunda uzman bir mühendis ve patent vekili danışmanlığında hazırlanmasında fayda vardır. Bir şirketin veya şahsın belki de geleceğini kurtaracak, şirketleri rakiplerine fark attıracak bir patent dosyasının hazırlanmasında yapılacak küçük bir yanlışlık bile ileride patent haklarının kısıtlanmasına veya patent ihlalinin kolaylaşmasına veya bazen de patent dosyasının geçersiz sayılmasına yol açabilir. Binlerce bazen milyonlarca lira kazanç sağlayacak ve durumuna göre 7 yıl veya 20 yıl sektöründe tekel hakkı sağlayacak bir hakkın korunması için birkaç bin lirayı çok görmeden patent dosyasını konusunda uzman patent mühendisi ve patent vekillerine hazırlatılması çok önemlidir.
Patent dosyasının hazırlanması teknik ve hukuki bilgi gerektirir ve aynı zamanda patent dosyasının kendine özgü formatları bulunmaktadır. Bu nedenle patent dosyasının hazırlanması ve tescilinin takibi için patent vekiliyle çalışma zorunluluğu bulunmasa da patent tescilinin önemi bakımından ve dosyanın hazırlanması ve tescil prosedürünün (yaklaşık 3 yıl) uzunluğu ve karmaşık yapısından dolayı patent vekili ile çalışılması çok faydalıdır.
Patent Vekilini Seçerken Nelere Dikkat Etmelisiniz?
- Seçeceğiniz patent vekili mutlaka mühendis olmalıdır. Sizin buluşunuzla ilgili bir konuda mühendis olması sizin için daha iyi olur.
- Patent vekilinize daha önce kaç dosya hazırladığını sorun? Bu konuda kaç yıllık tecrübesi var?
- Patent mevzuatına ne kadar hakim? Sorular sorarak aldığınız cevaplardan tatmin olmaya çalışın. Sadece teknik bilgi yeterli değildir. Aynı zamanda patent vekilinin patent mevzuatına, prosedürlerine, uygulamalarına hakim olması gereklidir.
- Patent vekilinin aynı zamanda hukuki bilgi birikimi var mı, sektörünüzdeki patentleri analiz edebiliyor mu? Rakip analizi yapabiliyor mu?
Bir patent vekilini ucuz işlem yapıyor diye seçmeyin. Çünkü yaptığınız masrafın karşılığını almalısınız. Bundan ötürü güvenebileceğiniz ve kendinizi rahat hissettiğiniz bir patent vekili seçmeye özen gösterin. Buluşunuzun geleceğini riske atmayın.
Patentin Yıllık Ücretleri Ne Zaman Ödenir? Ödenmezse Ne Olur?
Yıllık ücretler, Enstitünün bildirimine gerek olmaksızın patentin koruma süresi boyunca her yıl vadesinde (başvuru tarihine tekabül eden ay ve günde ) peşin olarak Enstitünün hesabına ödenmeli ve banka dekontunun aslı Enstitü'ye gönderilmelidir. Yıllık ücretlerin, belirtilen vadede ödenmemesi halinde, bu ücretler, ücret listesinde belirtilen ek bir ücretin ilavesi ile vadeyi takip eden altı ay içinde, gecikmeli olarak ödenebilir. Bu süre içinde de yıllık ücretlerin ödenmemesi halinde patent hakkı, bu ücretin son ödeme tarihi itibariyle, sona erecektir.
Patent tescil işlemi devam ederken ve tescil belgesi aldıktan sonraki en önemli takip edilmesi gereken işlem yıllık sicil ücretlerinin ödenmesidir. Bu ücretlerin düzenli takip edilmesi için mesleği bu işlemleri takip etmek olan ve bilgisayar programlarıyla yıllık ücretleri takip edip zamanından size bildirecek ve zamanında patent ofisine ödemesini yapacak bir patent vekiliyle sözleşme yaparak takip edilmesini önemle tavsiye ederiz. Yıllarca emek vererek ve belki de yüz binlerce lira harcayarak meydana getirdiğiniz, tescil ettirdiğiniz patentinizi birkaç yüz liralık yıllık harcını ödemeyerek yürürlükten kalkmasına ve kamuya mal olmasına sebep olabilir ve belki de şirketinizin yıllarca tek başına üretimini yaparak size kazanç sağlayacak bir gelirden mahrum kalabilirsiniz. Patentinizin sigortası sayılan yıllık ücretlerinizi takip etmeyi ihmal etmeyin!
Kaynak http://www.makalemarketi.com/toplum-ve-haberler/hukuk/1459-patent-basvurusu-nasil-hazirlanir-nelere-dikkat-etmek-gerekir-patent-vekiliyle-calismak-zorunlu-mudur.html
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder